O župniji Grahovo

Vsa napisana in nenapisana zgodovina se odraža tudi v življenju župnije danes. Pri dveh nedeljskih sv. mašah se zbira približno 120 vernikov. Pri župnijskem delu pa sodelujejo: župnijski in gospodarski svet, otroški in (na novo tudi) odrasli zbor, večštevilni ministranti in bralci, čistilke in krasilke, pa še kdo. Tudi od drugod se radi ustavijo pri nas razni romarji, pri nedeljski sv. maši pa tudi zapojejo razni pevski zbori. Mesečno župnijsko glasilo doseže vsako hišo v fari. Imamo redni verouk, otroci radi sodelujejo ob nedeljah in praznikih pri sv. maši tako s petjem kot z inštrumenti. Zadnje čase ne manjka raznih prireditev (misijonski srečolov, božični koncert, miklavževanje, koledovanje, materinski dan, prvo obhajilo in birma, delavnice za otroke, oratorij …), radi pa tudi kam gremo (Čarno jezero, Gardaland in Mirabilandija, Pag, Ptujska Gora, …). Jeseni leta 2009 smo imeli v sklopu dekanije tudi sveti misijon. Pohvalimo pa se lahko tudi s še edinim živečim duhovnikom župnije, najstarejšim župnikom v nadškofiji, g. Vinkom Šegom, ki je v vihri druge svetovne vojne zapel novo mašo in v letu 2010 še vedno župnikuje na Robu.

Naj žrtve, molitve in dobra dela mnogih dušnih pastirjev in zavzetih faranov izprosijo Božjega blagoslova na grahovsko župnijo tudi v prihodnje.

Izdala: župnija Grahovo ob 140-letnici ustanovitve župnije. Odgovarja: Sandi Osojnik, župnik. Besedilo povzeto po knjigi g. Bogdana Kolarja: Župnija Grahovo.